Romanen "Kanal"

Året är 1862. Genom romanen får vi följa en grupp kvinnor och män som kommit vandrande från hela landet för att tillsammans gräva en kanal, en livgivande vattenled genom skog och myr. Naturen ska betvingas. Det ständigt strömmande vattnet ska ledas om föra att bygga upp ett nytt samhälle mitt ute i ödemarken och för att kyla och driva maskiner i en fabrik. Detta är en roman skriven med poetisk realism.

Gestaltandet av vattenrallarnas umbäranden och strapatser ger en inblick i villkoren för de fattiga kvinnor och män som sällan syns i historieskrivningen, men som ändå byggde upp landet och lade grunden till vårt välstånd.

I centrum står Leon, en udda tonårspojke som blivit utföst från hemmet med bara en flätad kont på ryggen och en amerikansk stocksåg över axeln. Hans mystiske följeslagare Pehr Fredrik drömmer om ett bättre liv i Amerika.

Runt dessa båda finns det ständigt närvarande kvinnokollektivet med personligheter som Dal-Brita i spetsen. Starka kvinnor som föder barn i otäta timmerstugor, som utför det tunga grävarabetet jämsides med männen, men som samtidigt håller drömmen om den stora kärleken vid liv.

Releasefest och boksläpp


Den 10 mars kl 15.00 är det releasefest i ljushallen på Sandvikens folkbibliotek.
Ur programmet: Bernt-Olov presenterar boken och berättar om Sandvikens historia, Musikuppträdanden med Sätra bälg och strängar samt Starka band, medverkar gör även Anders Kråkan Ågren. Boksignering.

Boken kommer att säljas via bokhandeln från den 14 mars, samma dag som de första träden fälldes för kanalbygget år 1862. Den 14 mars kommer Bernt-Olov att finnas i Sandvikens bokhandel för att signera boken.
Läs om boken från tidningen kulturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se också sida om Bernt-Olov som skrivit romanen

Framsida på romanen

Framsida