Malmbergs gylling

De gamla bruksträdgårdarna här i Gästrikland var gång i tiden mycket framstående när det gällde odling. Flera hade orangerier där de odlade till exempel vindruvor, aperikoser, persikor och fikon. Brukspatronerna hade ofta trädgårdsmästare anställda vilka bland annat tog fram "egna äppelsorter" som man med rätta var mycket stolta över. Här tänker jag främst på Gysinge herrgård och Gästrike-Hammarby herrgård, men även på Högbo, Forsbacka, Kungsgården, Hofors och Mackmyra.

I de flesta fall återstår inte så mycket av bruksträdgårdarna och mycket har fallit i glömska. Men tack vare att personalen som arbetade i bruksträdgårdarna behärskade ympandets ädla konst, och gärna ville ha de fina sorterna i sin egen täppa, så finns många av de gamla "Gästrikesorterna" bevarade vid torpen och stugorna runt omkring herrgårdarna. Och det mesta är helt outforskat. Gissa om det är spännande för en äppelintresserad att botanisera i denna skatt!
 
Nya fruktsorter uppkommer lite nu och då, så även nu i modern tid. Många gånger planerat, som t ex när man på Balsgård i Skåne, med riktad befruktning, tar fram nya sorter. Andra gånger sker det slumpmässigt, så om du planterar en kärna och har lite tur så kan det bli en riktig lyckträff.         

Ny äppelträdgård i Högbo Bruk


Gästriklands landskapsäpple heter Malmbergs Gylling. Högbo bruk kommer under året att plantera en äppelträdgård med Gästriklands landskapsäpple Malmbergs Gylling. Träden kommer att stå framför gamla herrgården.

Malmbergs Gylling beskrevs första gången 1903 efter att Gävleborgs trädgårdsodlaresällskap året innan förlagt sin sommarutflykt till Gysinge bruk nära Dalälven och där uppmärksammat äpplet på träd överlastade med frukt.

Äpplet har sitt namn efter trädgårdsmästare Malmberg som verkade vid Gysinge bruk runt sekelskiftet 1700/1800 och lär ha dragit upp sorten. Detta är ett rätt stort, gott, sötsyrligt äpple som framför allt används i köket. Trädet blir stort och är känt som härdigt och friskt. Skördas i september och håller till november. Pollineras av samtidigt blommande äppelsorter.

Äppelutställning i Högbo Bruk


Konstäpplen i stål, glas, textil, keramik och betong av i tur och ordning Smé-Johan, Steijner Studioglashytta, lenaOrange och Keramikgalleriet från Högbo Bruk, samt Tord Larsson från Gästrike-Hammarby, visas i samband med äppelutställningen. Caroline Eriksson från Sandviken deltar med det tredimensionella äppelpusslet "Klyftig" i trä.
Gamla Herrgården 29-30 sept kl. 10.00-16.00
Fritt inträde! "Sandviken 150 år bjuder på inträdet"

 
Se också sida om Sylve som har lämnat idén om äppelträdgård

Mer om Högbo Bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Malmbergs Gylling, Gästriklands landskapsäpple

Malmbergs Gylling, Gästriklands landskapsäpple