Lars Olof Larsson besöker Stockholmsutställningen 1897

I många sandvikenhem fanns på hedersplats den inramade planschen över Sandvikens järnverk 1897 och den framställdes till den stora Stockholmsutställningen 1897 där järnverket ställde ut sina produkter och de senaste tekniska framstegen visades.

Många människor fick också möjlighet att från olika delar av landet själv besöka huvudstaden och kanske var det första gången i livet. Så var det för bondsonen Lars Olof Larsson från gården Yttermyra nr 4, Lassas i Ovansjö och han var jämngammal med järnverkets tillkomst. I september 1897 tog han tåget till Stockholm.

Han var mycket teknik- och bokintresserad och köpte på utställningen bl.a. en bok i lösa blad och pärmar. Boken lät han binda in hos Bröderna Rosenlöf i Kungsgården där det nu är tryckerimuseum.

Lars Olof Larsson levde hela sitt liv från 1862 till 1937 på födelsegården och han blev hemmansägare sekelskiftet 1900. Även för landsbygden omkring Sandviken har järnverket alltsedan starten stor betydelse inte minst för avsättning av jordbrukets produkter, arbetstillfällen gavs och här kunde man även handla. Lars Olof Larsson han köpte sågblad tillverkat av Sandvikens Bessemerstål för 60 öre den 29 april 1888 och sågställning i trä det tillverkade han själv allt enligt dagboksanteckningarna.

Läs delar av boken om utställningen i Stockholm Pdf, 5.5 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 5.5 MB)
Boken förvaras på Sandvikens kommunarkiv

Plansch som framställdes till Stockholmsutställningen 1897


(Klicka på bilden för att se den i större format)
Plansch med Sandvikens jernverk och Sandviken från Stockholmsutställningen 1897

Plansch med Sandvikens jernverk och Sandviken från Stockholmsutställningen 1897

Bokomslag

Framsidan till den bok som Lars Olof Larsson band in från Stokholmsutställningen 1897