Sandviken börjar byggas för 150 år sedan

Est. 1862
1862 startade Göran Fredrik Göransson Högbo Stål & Jernwerks AB, föregångaren till dagens Sandvik AB och samma år börjar 300 kvinnor och män anlägga kanalen och arbetskraftsinvandringen börjar. Runt kanalen uppfördes kolonier med kojor som bostäder och snart började bostäder till arbetare och tjänstemän uppföras i det som vi idag känner som Sandviken.

"Det var alldeles underbart, hur mycket som hann utföras på Sandviken under det första året. Först arbetet med gräfningen af kanalen...Från Högbo flyttades trenne hus, ett till kontor i verkstaden, ett till matinrättning och ett till bostadshus åt ingengörerna. Tre arbetarbostäder byggdes färdiga, och två påbörjades."
ur boken Några bidrag till SANDVIKENS HISTORIA tiden 1862-1868 samlade af Sigrid Göransson.

Den 14 mars 1912 firade Sandviken sin 50-årsdag "då jämnt ett halft sekel hade förflutit, sedan det första trädet höggs vid kanalens anläggning" för att fortsätta citera Sigrid Göransson.

Parallellt med världskoncernen Sandvik AB har på denna plats sedan 1862 samhället Sandviken växt fram.

Historiska bilder, skrifter, boktips m.m.

Hela boken skriven av Sigrid Göransson, som citerades ovan, finns på sidan historiska skrifter, tidningar och böcker. Du kan också titta på bilder och filmer från olika tidsepoker och därigenom få veta mer om Sandviken och vår historia.

Är du ännu mer intresserad av vår historia så är du välkommen att besöka Gästrikerummet i Sandvikens folkbibliotek eller Bruksmuseet Smedsgården.

Sandvikens kommunarkiv är mycket innehållsrikt och med samlingar från både den kommunala sidan och den enskilda ges goda möjligheter till dig som vill forska och lära dig mer om kommunen, inte minst om vår historia.
Sandvikens kommunarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sigrid Göransson pratar med kvinnor i Sandviken

Sigrid Göransson pratar med kvinnor i Sandviken