Thomas tänker bli första sandvikenbon på Mount Everest

Thomas är född i Sandviken och bor nu i Gävle där han arbetar som polis. För Thomas del började drömmen med vandringar och ett förslag att bestiga Kebnekaise 2008. Väl på toppen skämtade kompisarna och sa "vad säger ni grabbar ska vi inte bestiga Mount Everest?"
Sedan dess har drömmen om att bestiga världens högsta berg Mount Everest, 8 848 meter  funnits och nu blir det av i april, säger Thomas. Jag lägger nästan alla mina pengar på att åka och frysa när väl sommaren kommer till Sverige"

Thomas har rest runt om i världen, Nya Zeeland, Australien, USA och Kosovo. Han gjorde lumpen vid Kustjägarkompaniet i Vaxholm där han lärde känna tre killar som skulle visa sig bli några av hans bästa vänner.
— I Kustjägarkompaniet lärde vi oss att agera och leva under svåra förhållanden, något som har svetsat oss samman och som vi har haft mycket nytta av, säger Thomas. Tänk att vi är vanliga killar med vanliga jobb som faktiskt har klarat av att bestiga berg och nu ger vi oss på Mount Everest.

Första Sandvikenbon på toppen


När de väl klättrar är killarna helt fokuserade och tar enbart säkra beslut. Vid minsta tvivel avbryter de och vänder nedåt.— Jag kan bli den första Sandvikenbon som bestigit världens högsta berg, Mount Everest, säger Thomas, och avslutar med att avslöja sin nästa dröm; att flyga med paramotor — Tänk dig Karlsson på taket.

Sandviken 150 år till Base Camp


— Det är fantastiskt att det finns äventyrsmänniskor av denna kaliber i Sandviken som förverkligar sina drömmar, säger Kenneth Sjöholm, projektledare för Sandviken 150 år. Det ska bli oerhört roligt att följa expeditionen och få bildbevis och en hälsning från toppen.150-årsflaggan tar Thomas med till Base Camp, avslutar Kenneth.   

Fakta om expeditionen


Medlemmar i Team Promoteq: Thomas Eriksson, Alexander Riddermark, Jesper Hartelius och Gabriel Westin Viktiga ledord för teamet: Ödmjukhet och lagandaExpeditionen pågår 69 dagar, de ligger i tält i 8 veckor.Syrgas satellittelefon finns medKlättringen sker från den norra sidan Beräknad hemkomst 10 juniHuvudsponsorn Promoteq är ett Sandvikenföretag
Thomas har redan bestigit:Kebnekaise: 2 104 meter Mount Blanc: 4 810 meter Mount McKinley: 6 194 meter

Hälsning till Sandviken


I filmen nedan skickar Thomas sin hälsning till Sandviken från basecamp på 5200 meters höjd.

Mer information


All information om hur det gick hittar du på expeditionens blogg
www.4everest.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.