Nu är det dags att placera Gästrikland på "äppelkartan"

Sylve Rolandsson har kommit med en idé om att skapa en äppelträdgård med Gästriklands landskapsäpple, Malmbergs Gylling.

Jag har funderat, funderat och åter funderat. Någonstans skulle jag vilja samla alla de gamla "Gästrikesorterna" och rädda dem till eftervärlden. En plats där alla kan se dem, och ta del av dem. Vad vore väl lämpligare än att göra det i en gammal bruksträdgård?  Vad vore väl då lämpligare än att göra det vid Högbo bruk i Sandviken, som är välbesökt och ligger geografiskt "mitt i Gästrikland"? Och vad vore väl då lämpligare än att göra det under det år då Sandviken fyller 150 år?

Nedan ges exempel på några av de intressantaste lokala äppelsorterna som "återfunnits i Gästrikland. Jag kan inte heller låta bli att nämna några av de päron som återfunnits även om jag blygsamt måste erkänna att inte är någon päronexpert. När det gäller Bergamotterna kan någon av dem vara känd från annat håll och således inte vara en "Gästrikesort", detta är för närvarande under utredning. Men jag är lite svag för "Bergamotter" av alla de slag för de är ju så underbart goda.
 
Sylve Rolandsson

Mer om Malmbergs Gylling och planerna på äppelträdgård i Högbo

Gästrikeäpplen:


"Malmbergs Gylling", från Gysinge, (Gästriklands landskapsäpple)
"Rödflammig Kardinal", från Österfärnebo
"Joel", från Prästhyttan, Torsåker
"Grannens äpple", från Andersberg, Gävle
"Hanåsen", från Hanåsen, Gävle
"Bror", från Säljan, Sandviken
"Norbyäpple", från Nor, Kungsgården
"Kling-Gustafs", från Österbor, Österfärnebo    

Gästrikepäron:


Bergamott, (tidig), från Ista, Österfärnebo
Bergamott, (sen), från Bro, Storvik
Bon-Chrétien eller "Bunkakäng", från Högbo bruk, Sandviken
Sylve Rolandsson

Sylve Rolandsson